Postdoktor i VA-teknik med fokus på dagvattenflöden och sensorer

Lulea University of Technology

Luleå, Sweden 🇸🇪

Postdoktor i VA-teknik med fokus på dagvattenflöden och sensorer

Luleå

Ref 2191-2023

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 840 anställda och har 17 670 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.


Den internationellt ledande forskargruppen VA-teknik vid Luleå tekniska universitet har två spännande tjänster inom området dagvattenhantering, en postdoktor (ref nr 2191–2023) och en doktorand (ref nr 2190 – 2023). Att arbeta inom det VINNOVA-finansierade kompetenscentret DRIZZLE för dagvattenhantering ger en möjlighet till nära samarbete med företag, kommuner och forskare för att bedriva behovsstyrd forskning för att minska risken för översvämningar i städer, minimera föroreningsbelastningen som släpps ut i urbana vattenförekomster och ta vara på de möjligheter som dagvattenavrinning kan erbjuda.

Forskargruppen VA-teknik är världsledande inom forskning och utbildning om urbana vattensystem, med särskild inriktning på dagvatten, avloppsvatten och rening med hjälp av naturbaserade lösningar. Gruppens övergripande mål är att bidra till utvecklingen av hållbara urbana vattensystem. Att vara en del av gruppen innebär att arbeta i en internationell och kreativ miljö, med cirka 45 anställda från 20 olika länder, inklusive svenska och internationella adjungerade professorer och 25 doktorander.

Ämnesbeskrivning
VA-teknik omfattar hela det urbana vattensystemet (dag-, dricks- samt avloppsvatten) med avseende på insamling, transport och behandling samt organisation/planering. Forskningen syftar till en god samhällsekonomi och miljö, klokt resursutnyttjande sant medborgarnas säkerhet och hälsa.

Projektbeskrivning
En viktig effekt av klimatförändring är ändringar i intensiteten, frekvens och varaktigheten av nederbörden. Detta skapar utmaningar för städer över hela världen när det gäller dagvattenhantering, ökade översvämningsrisker och behovet att skydda vattenkvalitet, och torrperioder. Även i det relativt fuktiga klimatet i norra Europa blir torrperioder allt vanligare. I takt med att klimatförändringarna fortskrider och urbaniseringen ökar förväntas dessa utmaningar öka och efterfrågan på att sluta vattenkretsloppet, samla upp och lagra dagvatten för att använda det under torrperioder, ökar. Effektiv dagvattenhantering kräver detaljerad kunskap om hur dessa system fungerar. Det finns sedan tidigare olika metoder för att samla in denna information, till exempel mätningar i fält eller datormodeller, men det är inte ordentligt utvärderat vilka deras för- och nackdelar är, hur stora osäkerheter som är förknippade med de olika metoderna samt hur dessa kan minskas. Syftet med detta projekt är att undersöka och jämföra moderna fält- och modellbaserade metoder till exempel om fler typer och/eller platser för fältmätningar, och därmed mindre extrapolering med hjälp av modeller, eller tvärtom kan ge en mer robust förståelse av dagvattensystem, tillsammans med konsekvenser för kostnaderna. Projektet kommer att omfatta undersökningar av olika alternativ för mätningar i dagvattensystem samt olika alternativ för modellering av sådana system, inklusive kalibrering av modeller med mätdata.

Arbetsuppgifter
Som postdoktoral forskare planerar och genomför du självständigt ditt forskningsarbete. Andra uppgifter är att skriva vetenskapliga artiklar och delta i svenska och internationella konferenser. Du kan också ha möjlighet att undervisa i grundkurser och administrativa uppgifter kan ingå upp till 20 % av heltid. Du kommer att ha två handledare som kommer att stötta dig.

Kvalifikationer
För att vara behörig för anställning som postdoktoral forskare krävs en doktorsexamen eller en utländsk examen som är likvärdig med en doktorsexamen inom vatten och miljö, naturresursteknik, civilingenjörsvetenskap eller liknande. Vi välkomnar även sökande med examen inom maskininlärning eller liknande som vill tillämpa sina kunskaper inom dagvattenområdet. En doktorsexamen som har avlagts högst tre år före sista ansökningsdag är en användbar kvalifikation. Kandidater som har avlagt doktorsexamen tidigare kan också komma i fråga om det finns särskilda skäl, till exempel olika typer av lagstadgad tjänstledighet.

Den sökande bör ha förmåga att arbeta självständigt och ta egna initiativ samt kunna ta sig an nya forskningsområden på egen hand. Goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är nödvändiga för att kunna presenterat forskningsresultat vid internationella konferenser och i vetenskapliga artiklar. Det är fördelaktigt om du har kunskap om:

  • Urban vattenhantering
  • Hydraulisk eller hydrologisk modellering och/eller metoder för maskininlärning
  • Hydrologiska, meteorologiska eller miljömässiga mätningar.

Svenska språkkunskaper är en merit på grund av mycket kontakter med svenska kommuner och företag. Vi förväntar oss att du har körkort eller tar körkort så snart som möjligt. Den sökande bör kunna uppvisa två referenspersoner på begäran.

Information
Heltidsanställning på tidsbegränsad anställning under två år med placering vid Luleå tekniska universitet.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta:
Biträdande universitetslektor Ico Broekhuizen 0920-49 3570 Ico.Broekhuizen@ltu.se
Professor Maria Viklander 0920-49 1634 Maria.Viklander@ltu.se

Facklig företrädare:
SACO-S Kjell Johansson (+46)920-49 1529 kjell.johansson@ltu.se  
OFR-S Lars Frisk, (+46)920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Ansökan
Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 12 juni 2023
Referensnummer: 2191-2023

Länk till den här sidanhttps://www.ltu.se/ltu/Lediga-jobb?rmpage=job&rmjob=6959&rmlang=SE


POSITION TYPE

ORGANIZATION TYPE

EXPERIENCE-LEVEL

DEGREE REQUIRED

LANGUAGE REQUIRED

You ad could be here!