DAGBLADET AVSLØRER: ME-STRIDEN

Frykter ME-syke skremmes til å droppe viktig behandling

En ekspertgruppe advarer mot populær teknikk, uten å fortelle at forskning viser at den kan hjelpe ME-syke. Nå krever forskningssjefen i FHI at advarselen trekkes.

STEILE FRONTER: En rekke fagfolk, blant dem forskningssjef Signe Flottorp i FHI, mener en advarsel sendt ut fra NAFKAM, en ekspertgruppe finansiert av det offentlige, er et eksempel på de steile frontene i ME-debatten. VIDEO: Nina Hansen / Jorun Gaarder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har i en årrekke vært strid mellom dem som mener at utmattelsessykdommen CFS/ME må behandles som en fysisk sykdom og dem som mener den må behandles både som en fysisk og en psykisk sykdom.

Årsaken til at noen får ME er fortsatt ikke kjent, og det finnes ingen kur. ME behandles i dag tverrfaglig og blant behandlingsformene det finnes mest vitenskapelig bevis for at kan gjøre ME-syke friskere, er kognitiv atferdsterapi - den mye brukte terapimetoden, som kan hjelpe en å bryte mønstre som opprettholder et helseproblem.

Til tross for dette kan Dagbladet avsløre at NAFKAM, en ekspertgruppe ved UiT Norges arktiske universitet finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet, nylig gikk ut og advarte mot stressmestringskurset Lightning Processen (LP). Tredagersintervensjonen LP er definert som alternativ behandling, fordi kurslederne ikke er helsepersonell, men de mentale teknikkene som læres bort på kurset, har mange likhetstrekk med kognitiv atferdsterapi.

Særlig tre ting ved NAFKAMs advarsel får fagfolk til å reagere:

  • Advarselen baserer seg på gamle, spinkle data: at tre enkeltpersoner cirka ti år tilbake hevdet de ble dårligere av kurset LP.
  • NAFKAM sjekket ikke om de tre pasientene hadde diagnosen CFS/ME eller faktisk hadde deltatt på kurset LP før de sendte ut varselet.
  • I advarselen nevner de ingenting om at forskning viser at teknikken LP kan hjelpe ME-syke.

- Skremmer ME-syke

NAFKAM, som står for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, får nå sterk kritikk fra flere fagfolk for sitt varsel mot LP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.