Døde corona-mink presser sig op fra graven: Én meters dybde kan ikke holde dem nede

Gasser får aflivede mink til at svulme op og trænge op igennem jordoverfladen.

Mindst én meter nede i jorden var de aflivede coronasmittede mink gravet ned ved militærets øvelsesterræn ved Holstebro.

Alligevel får naturens kræfter flere af dyrene til at trænge op igennem graven, så de ligger frit på jordoverfladen.

Det bekræfter Rigspolitiet, der leder Den Nationale Operative Stab, som har ansvaret for minknedgravningerne.

- I forbindelse med forrådnelsen kan der dannes nogle gasser, som gør, at det hele udvider sig lidt, og så får de på den måde i værste fald presset sig op af jorden, siger Thomas Kristensen, pressechef i Rigspolitiet.

Vestjysk sandjord er for let

Senest skete det natten til mandag, at døde mink blev presset op gennem jordoverfladen. Men Rigspolitiet har også set problemet tidligere i processen.

- Det er en naturlig proces, som vi har forsøgt at tage højde for ved at lægge mere jord ovenpå, forklarer Thomas Kristensen.

Men udfordringen er, at den sandede jord i Vestjylland har vist sig at være for let.

- Én meter jord er ikke bare én meter jord. Det kommer an på, hvad den er lavet af. Så det er derfor, vi har set det ske, siger han.

  • Disse døde mink er ved at blive begravet tæt ved andre minknedgravninger på militærets øvelsesterræn ved Holstebro. Forinden er de blevet overhældt med desinfektionsvæske og kalk. Ved tidligere nedgravninger har forrådnelsesprocessen gjort, at minkene er svumlet så meget op, at de er trængt op igennem den meter jord, der skulle holde dem dækket. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)
  • Man har forsøgt at løse opgaven bedst muligt, men de danske myndigheder har ikke megen erfaring med at begrave et stort antal døde dyr på kort tid, forklarer Rigspolitiets pressechef Thomas Kristensen. Her er det døde mink, der endnu ikke er blevet overhældt med jord ved militærets øvelsesterræn uden for Holstebro. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)
  • Nu er man begyndt at smide de døde mink i 2,5 meter dybe huller for at undgå, at de popper op til overfladen igen. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)
1 / 3

Smitterisiko er lille

Nedgravningerne er blevet dækket af med yderligere jord. Området er under bevogtning, og på sigt bliver området også hegnet ind. For der er en smitterisiko forbundet med de døde dyr - omend den er lille.

- Mink, der har været smittet med corona, smitter primært gennem vejrtrækningen, så på den måde smitter døde mink mindre, end levende mink. Men der kan stadig sidde bakterier i pelsen på dem, forklarer pressechef Thomas Kristensen.

De aflivede dyr bliver behandlet med desinfektionsvæske, og de bliver dækket med kalk, når de bliver gravet ned.

- Men når det er sagt, så er det jo aldrig sundt at komme i nærheden af døde dyr, så derfor er det selvfølgelig noget, man skal holde sig fra, siger Thomas Kristensen.

Han kan ikke afvise, at det kommer til at ske igen, at døde mink bobler op over jordoverfladen.

- Det er jo en ekstraordinær situation, så det kan vi ikke sige noget om.

Rettelse kl. 9.20: Tidligere fremgik det, at der var lagt én meter jord oven på minkene. Det er ikke helt korrekt. Minkene var gravet én meter ned i jorden.